Wat leerde ons de reis naar Brazilië ?

We zijn ondertussen meer dan drie weken in Brazilië. Ook jongetjes van vijf en twee hebben al een  eigen kijk op de wereld. Wat hebben we tot nu toe opgestoken van deze reis?

1: Gastvrijheid

sofie-omaPapa en mama hadden ons op voorhand meegegeven dat Brazilië een vrij gevaarlijk land is met vele boeven en pick-pockets. En dat we dus altijd heel dicht in hun buurt moesten blijven, zeker op plaatsen met veel mensen. Wat voor ons toch vooral in het oog springt zijn oprecht hulpvaardig mensen, die ons wegwijs willen maken en heel goed voor ons zorgen als we bij hen zijn. En dan spreken we over mensen die mama al kende, maar ook de onbekenden aan het strand die ons uitleggen hoe hun systeem van parasols of bestellingen werkt, of de mensen bij wie we blijven slapen (pousadas/airbnbs). Vooral in Florianopolis en Paraty viel het ons op hoe relax en vriendelijk iedereen is. We hebben ons daar van ’s morgens tot ’s avonds warm en veilig gevoeld. Papa gaf zelf toe dat hij enkel moest gaan lopen voor zwerfhonden maar misschien wilden die papa gewoon de weg wijzen?!

2: Roekeloos gedrag op de weg

On the boat

Blijkbaar is in heel wat landen in de wereld het rijgedrag van chauffeurs voor verbetering vatbaar is. Kan wel zijn! Ons viel toch op dat het er hier wilder aan toe gaat dan in België. Veel is wellicht ook verklaarbaar door de hobbelige Braziliaanse wegen, de beperkt uitgebouwde infrastructuur en een andere levensmentaliteit.

Verder valt op dat op autosnelwegen overal bordjes staan waarop gewaarschuwd wordt voor overstekende mensen. Bij ons doen ze dat enkel voor overstekend wild. Nog opvallender is dat inderdaad heel wat mensen die autosnelweg oversteken. 1 keer hebben we zelfs een kerel gezien die zijn pet verloor, en vervolgens heel rustig terug die pet ging halen. Automobilisten moesten natuurlijk op de rem gaan staan. Echt gevaarlijk!

3: Permanente ontwikkeling

IMG_20160112_072936

Papa en mama hadden ons verteld dat Brazilie al tientallen  jaren volop in ontwikkeling is. Dat zie je ook. In heel wat gebieden is er vooruitgang en dat vertaalt zich vaak in heel wat huisvesting, en kleine bedrijfjes die zich vestigen en iets trachten uit te bouwen. Vooral in Florianopolis kon je zien dat er een bouwwoede heerst. Vanaf zeven uur ’ s morgens zijn arbeiders in de weer en werken ze aan nieuwe kerken, ontmoetingsplaatsen, hotelletjes, en echte condominiums voor de meer welstellenden.

4: Praten zonder elkaar te verstaan

BubbelsAlle Brazilianen praten met ons. Dat is heel leuk, maar vaak vergeten ze dat we enkel Nederlands begrijpen. En wij hebben ook vaak gewoon terug de uitleg in het Nederlands gedaan. Wat soms wel grappig was, maar gelukkig konden we elkaar toch min of meer verstaan. Zo had ik (Mateo) eigenlijk een goede band en communicatie met Mariana, zonder dat zij alles hoefde te begrijpen van wat ik haar uitlegde. Af en toe vertaalden mama of papa ook als het kon en nodig was.

Tegen mij (Timo) begonnen mensen dan spontaan te praten in het vliegtuig of de bussen die we namen, terwijl mama dan weer in het Portugees aangaf dat ik enkel Nederlands verstond.

5: Levendige stranden

StrandenWe hebben nog nooit zoveel verkopers op een strand gezien. In Brazilie lijkt het alsof iedereen daar wel iets aan de man wil brengen. Van allerlei dranken en etenswaren tot kledingstukken of juwelen. En dat is echt niet alleen in Rio. Behalve op stranden zoals Mocambique zie je op bijna alle stranden van Florianopolis churrasco-verkopers, cocktailmakers, maisverkopers, hoedendragers, jonge mensen die nootjes en gegrilde kaas verkopen. Wij vonden dat in ieder geval ontzettend leuk om te zien. Dat brengt heel veel leven en bedrijvigheid. Om die reden – en de golven en het zand natuurlijk -kwamen we graag aan het strand.

6: Braziliaanse keukencultuur is top

Rancho de CanoaWe hebben enorm genoten van de Braziliaanse eetcultuur, en dan hebben we nog niet eens de kans gehad om er cachaca bij te betrekken zoals papa en mama met hun vele caipirinhas. Het fruit smaakt hier heel wat zoeter dan bij ons. Vooral abacaxi (ananas), appels, appelsienen, bananen en watermeloen eten we hier super graag. Verder is het heerlijk verse vis in alle mogelijke bereidingen te eten. Dat gaan we zeker missen wanneer we terug in Belgie zijn.

7: Klimaatverandering met impact

zwetenOp de vraag waarom het hier zo warm is en bij ons nu zo koud, spreken mama en papa over het verschil in seizoenen. Dat begrijpen we. Ook hebben we gehoord van een aantal vrienden van mama dat sinds een aantal jaren de traditionele huisjes nu airconditionning krijgen, terwijl ze dit vroeger zelfs in de zomer niet nodig hadden. Papa zegt dan dat dit te maken heeft met de verandering van de aarde, en dat je dit in landen zoals Brazilie al sneller met impact gaat voelen en zien dan bij ons. Ik (vraag) dan telkens of we hier iets aan kunnen doen, maar dan zegt papa dat als de aarde wil veranderen, wij mensen hier weinig aan kunnen veranderen. Het klimaat heeft zijn eigen plannetje.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Grietje schreef:

    mooi!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s