De enige koffieplantage in Europa: Finca Los Castaños – Valle De Agaete

Vandaag was een dagje busreizen. Van het zonnige zuiden (Playa del Ingles) naar het wat onbekende, noordelijkere en koudere achterland. Hoewel die temperaturen nog super best meevielen, zo begin november (26 graden). Eén van de mooiste plekjes van het eiland is de Vallei van Agaete. De Finca La Laja is een waar lustoord voor het oog (die bergen en gewassen!) en voor de zintuigen. Je kan hier rustig kuieren tussen de druivenranken, sinaasappel-, avocado- en mangobomen, maar ook gewoon genieten van een heerlijke wijn of ter plaatse verbouwde koffie.

Eerst iets over die koffie. Zo kwamen we in de namiddag aan op de naar het schijnt enige koffieplantage in Europa. Papa drinkt constant koffie en liet weten dat wat ze ons uiteindelijk voorschotelden na de wijndegustatie maar slappe koffie was. Maar de uitleg van de gids was wel straf. Zo legde die uit hoe die plantjes groene bessen krijgen, die dan later rood worden, en ze vervolgens handmatig worden geplukt om later in zo’n grote ton te drogen te worden gelegd.

img_20161102_160953

Tot die fase is er nog steeds geen lekkere koffiegeur. Dat proces gebeurt pas later bij het branden van de bonen. Leerrijk. Hieronder zie je ons met een van die schaarse rode bessen waaruit twee bonen ontstaan.  

De koffie die ze hier maken heeft geen Dauwe Echberts prijskaartje, zo werd ons nog toegefluisterd.

img_20161102_172311

img_20161102_172451

Wat we op deze plantage ook nog mochten doen was wijn proeven en – leuker voor ons – zelf een sausje ‘Mojo rojo’ maken. Mojos zijn typische koude Gran Canaria sauzen op basis van look, olie, azijn, rode peper en paprikapoeder. We hadden ze al in het hotel geproefd, maar zelf bereid smaakt het nog beter. Ze begeleiden vele Canarische gerechten; wij aten het hier met stukjes kaas, aardappel in de schil en toastjes, maar het kan uiteraard ook bij verse vis of stevig vlees. Hieronder zie je de set-up waarbij iedereen zijn potje met stamper mocht vullen met de juiste ingrediënten. Heel leuk!

img_20161102_163128

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Het is duidelijk dat jullie het goed hebben op Gran Canaria qua temperatuur en belevenissen ! geniet er maar volop van ! ! ! ! xxxxx uit het momenteel zonnige droge maar meer en meer frisse O.T. waar de herfst met kleine treden op komst is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s