Chocoversum: verplicht bezoek voor elke chocoladeliefhebber

Op onze laatste dag in Hamburg stonden twee activiteiten op het programma.

In de voormiddag hadden we een lange wandeling naar het Aussenalster-meer gepland. Samen met papa mocht ik (Mateo) die afstand joggen, mama en ik (Timo) volgden te voet.

img_20170103_093837

Op de middag hadden we 90 minuten in het kleine maar boeiende Chocoversum by Hachez museum gepland.

tour_img-355910-145

Tijdens deze interactieve rondleiding werden we door een (alweer!) enthousiaste gids meegenomen op de reis die cacaobonen afleggen.

Vanaf hun groei in pakweg Venezuela tot het productieproces dat hier in het Westen gebeurt. Echt interessant, omdat we constant mochten ruiken en proeven. En de tour ook een goede mix van leren en meedoen was. Zonder te commercieel te zijn!

img_20170103_131915

img_20170103_133846

De rondleiding begon onmiddellijk culinair. We kregen een koekje dat we in een groot chocoladefontein mochten onderdompelen. Hmmm.

img_20170103_123514
Op een bepaald ogenblik doken we in het atelier waar we zelf aan de slag mochten om onze hoogstpersoonlijke chocoladereep te maken. Hieronder legt de gids de zes verschillende stappen uit, van keuze ingrediënten tot plaatsen van onze creatie in de frigo.

img_20170103_125930

Hieronder heb ik (Mateo) net mijn ingrediënten gekozen (snoepjes, nootjes) en krijg ik de lopende melkchocolade toegespeeld. Daarmee ga ik dan aan de slag.

img_20170103_130507

Mama helpt mij (Timo) aan de tafel met mijn creatie. Enkel voor kunstenaars!

img_20170103_130703

Wat zijn we blij met het eindresultaat. Smullen maar!

img_20170103_130944 img_20170103_130941

img_20170103_141447

Wat hebben we vandaag geleerd:

  • De cacaoboom is een typisch tropisch cultuurgewas. Hij is erg gevoelig voor wind en sterke zonnestralen. Daarnaast doet hij het vooral goed in een gelijkmatig warm en vochtig klimaat. De cacaoboon toont overeenkomsten met de lekkere koffieboon.
  • Veel witte chocolade is eigenlijk bezwarend chocolade te noemen, omwille van de heel beperkte percentages cacao erin
  • De nog verse vrucht van de cacaoplant smaakt blijkbaar heerlijk – wat mango-achtig, maar niet in bijten want dan is het eerder zurig.
  • Tot de 16e eeuw was chocolade volslagen onbekend in Europa, via Spanje (Hernan Cortes) is het tot bij ons geraakt en pas vanaf de 20e eeuw is chocolade voor iedereen betaalbaar.
  • We moeten mama en papa zoveel mogelijk pushen PREMIUM chocolade te kopen want daar zit echt wel de meeste cacao in – en vaak de minste suiker

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. dit was weer een heel leerzaam artikel over een uiterst lekker product !
    Ook ik heb ervan genoten !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s