Nicaragua: nieuwe grote bestemming

“When I travel, I want to be moved and I want to be transported and I want to be sent back a different person.” —  Pico Iyer, travel writer

Binnen zes dagen vertrekken we op zomervakantie naar Nicaragua, het land van stranden, blue lagoons, en actieve vulkanen.

Eerst kort het geografische. Nicaragua – officieel de Republiek Nicaragua – is een land in Centraal-Amerika dat in het noorden grenst aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee.

Vertellen we aan familie en vrienden dat we naar Nicaragua gaan, krijgen we heel vaak de vraag “Waarom Nicaragua?” voorgeschoteld.  De meesten denken spontaan nog altijd aan burgeroorlog, contra’s en rebellen. Hoewel het ondertussen de nieuwe grote bestemming is in Centraal-Amerika. Nicaragua is nog altijd niet helemaal ontdekt.  Dat lijkt wel snel te veranderen. Het tropische paradijs-land heeft één van de snelste toeristische groeicijfers ter wereld en wordt op termijn hét nieuwe reisplekje. 

Waarom kozen we voor Nicaragua als vakantiebestemming?

Bij de keuze van ons jaarlijkse vakantiebestemming spelen er steevast een aantal zaken mee:

 • De gekozen bestemming moet passen bij onze filosofische kijk op verlof en vakantiewaardes. Zoals bijvoorbeeld: 
  • Voor ons is reizen geen vlucht (weg uit de hectiek van het leven) maar net een geïntegreerd deel van ons leven.
  • De reis begint al maanden op voorhand (‘The journey is as important as the destination’).
  • In plaats van tientallen verplaatsingen te doen, focussen we ons steeds op een aantal top-plaatsen en (ter plaatse) zaken die echt de moeite zijn en die we in de diepte (willen) bezoeken.
 • De bestemming moet kindvriendelijk en veilig zijn.
 • Het moet passen in het budget dat we voor het komende jaar uitgestippeld hebben. Het uitgangspunt is dat we elk jaar met vieren telkens één grote lange buitenlandse reiservaring kunnen realiseren.
 • Voor dit jaar moest de locatie bovendien in het verlengde liggen van het avontuur dat we in Brazilië kenden. We wilden dus liefst verder hierop bouwen.
 • De locatie moet telkens passen bij de type vakantie die in onze ogen ideaal is voor onze (nu nog kleine) kinderen (4 en bijna 7). De aanwezigheid van warmte en water speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol.
 • Tot slot,  als Westerling is het nooit dwaas om een tijdje in een “derdewereldland” te leven. We zien het als een soort van crash cursus in fundamentele prioriteiten en het terugvinden van rust en nederigheid.

Hiermee gingen we aan de slag. Nicaragua beantwoordt volgens ons aan die criteria. Hieronder een aantal argumenten om in die context voor dat land te kiezen:

 • Gastvrije bewoners. De Nica’s, bewoners van Nicaragua, lijken uit alle gesprokkelde getuigenissen warm en genereus met hun tijd.
 • Rijke cultuur.  Nicaragua bezoeken is een beetje teruggaan in de tijd. We kijken als gezin graag vooruit, maar gaan net zo graag even terug naar het verleden. Het land heeft een mooie rijke cultuur met een indrukwekkend erfgoed die duidelijk verschilt van de onze.
 • Natuur. Er zijn prachtige stranden, actieve vulkanen, hoge bergen, tropische regenwouden en valleien. Voldoende natuurlijke bronnen dus om de verbeelding van kinderen (en volwassenen) te prikkelen.
 • Onontgonnen. Het is een land dat surfers en projectontwikkelaars ondertussen wel al ontdekt hebben, maar het blijft een pak minder toeristisch en platgetreden dan heel wat andere top-bestemmingen in de wereld.
 • Stranden. De wellicht belangrijkste reden waarom het toerisme in Nicaragua aan het stijgen is, is de afwisseling aan prachtige stranden langs de ‘Pacific Coast’ (Grote Oceaan). En het Caribische kustgedeelte moet dan nog helemaal verkend worden. Op sommige wat meer afgelegen stranden kom je een hele dag lang blijkbaar niemand tegen.
 • Expat-ondernemers. Er is een vrij grote expat-gemeenschap die ondernemend lijkt en dus als de nood het hoogst is, kunnen we qua verblijfplaats of restaurant-bestemming toch voor wat klassiekere oorden en keuzes opteren.
 • Veiligheid. Volgens wat we konden terugvinden in de statistieken is Nicaragua één van de veiligste landen van Centraal- en Zuid-Amerika, en krijgt het op dat vlak zelfs betere ‘ratings’ dan de VS. We weten dat we dit soort zaken vaak met een korreltje zout moeten nemen, omdat in dit soort landen niet alle data en statistieken accuraat worden bijgehouden. Maar geruststellend is het wel, en het wordt ondersteund door anekdotische verhalen van mensen die er wonen. Hierbij geldt wellicht ook wat in vrijwel alle landen geldt: wees voorzichtig, hang niet de ostentatieve toerist uit en doe niet dom.
 • Family Stay. We trachten elke grote reiservaring ook wat educatief te maken voor de twee kereltjes. Lokaal een weekje bij de plaatselijke bevolking gaan wonen, is een uiterst boeiende manier om hen vertrouwd te maken met een andere cultuur, te leven zoals de plaatselijke bevolking en hen te prikkelen nieuwe dingen te ontdekken.
 • Lekker eten. Ons uitgangspunt qua eten en culinaire mogelijkheden in eender welk land dat we bezoeken, is dat je in 2017 sowieso overal super lekker kan eten. Alleen moet je goed voorbereid, wat kritisch zijn en de moeite doen om nieuwe dingen uit te proberen. Over Nicaragua wordt typisch gezegd dat je er vooral rijst en bonen eet. Maar het land heeft veel meer te bieden dan Gallo Pinto en Vigorón. In België eet je ook niet alleen witlof en mossel friet, tenzij je jezelf in die keuze beperkt. Op het eerste zicht lijkt het aanbod ook te bestaan uit fenomenale steaks, kreeft, vis en de beste kiekens in de wereld. Daarnaast zijn er ook heel wat verse groenten en fruit. We zullen niet verhongeren! 🙂

We zijn benieuwd en hebben enorm veel zin in dit nieuwe avontuur.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s