Aangekomen op Isla de Ometepe, onze tweede grote bestemming

Maandag middag zijn we na een rustige ferry-tocht van één uur vanuit San Jorge in Ometepe toegekomen.

Las Isla de Ometepe (35.000 inwoners) is het culturele hart van Nicaragua. Het is een betoverende plek die handig afgesloten is van de rest van het land. Ometepe is een eiland in het meer van Nicaragua dat uit twee samengestelde vulkanen bestaat, waarvan er één actief is (Concepción) en de andere (Maderas) slapend. De bodems van de vulkanen zijn er diep en rijk aan voedingstoffen, en op Ometepe is er meer regenval dan in de nabijgelegen Chontales en Boaco (aan de andere kant van het meer). Sedert 2013 is ook hier het toerisme enorm toegenomen en kunnen heel wat locals hierdoor in betere omstandigheden leven. 

Puesta del Sol, een leuke lokale ervaring

Authenticiteit & rust; dat is wat we maximaal wilden ervaren tijdens dit tweede deel van ons verlof. We kozen daarom om één week lang te verblijven bij een familie die is aangesloten bij het Puesta del Sol initiatief in Moyogalpa. Het is een homestay waarbij je Nicaragua en haar bewoners beter leert kennen. Je logeert namelijk die periode bij de mensen zelf, en eet ’s morgens en ’s avonds samen, wat hun pot schaft. Na aankomst kregen we een klein proper kamertje, tussen de bewoners, hun huisdieren en de mango-bomen. Cool. Zeker ook ’s nachts wanneer die mango’s oorverdovend hard op ons  golfplaten-dak knallen en we wakker schieten! 🙂 (Update: ondertussen is het elke nacht wel een aantal keer prijs. De vleermuizen van Granada waren dan wellicht nog subtieler!)

Perfect voor ons als kleine opgroeiende Vlamingen om ons wat meer onder te dompelen in deze andere taal en cultuur. “Ola, qué tal?” Ondertussen loop ik (Mateo) al rond met een Spaans boekje in de hand en vraag ik regelmatig naar de juiste uitspaak van een aantal Spaanse woorden.  

Het begin was wel moeilijk! Zowel Mateo als vooral ik (Timo) wilden die eerste dag vooral “terug naar ons vorig huisje”. Dat had een zwembad, en kwam toch properder en vertrouwder over. Hier zijn vele wilde dieren, alles oogt wat chaotischer met al die loslopende kalveren, honden, paarden, kippen en heel wat meer vreemde insectensoorten. Maar ondertussen zijn we het hier al heel gewoon en best blij met onze uitgebreide nachtrust. Zo’n insecten-net doet wonderen! Vanaf 18.30 wordt het hier opeens pikdonker en is er niet al te veel meer te beleven, tenzij een lokaal dansspektakel. 

Het tofste aan die dynamische interactie met onze lokale familie is dat je echt ziet hoe ze leven, hun dag doorbrengen, hoe rustig ze alles aanpakken, wat ze eten.

’s Morgens rond zeven uur krijgen we hier het ontbijt aangeboden. Vanmorgen was het omelet, met fruit en heerlijk vers mango-sap. Ook hier elke dag een ander kleurig sapje.

Ons Spaans is voor verbetering vatbaar maar zéker goed genoeg (vooral mama) om voldoende op te pikken en heel wat verstaanbare conversaties te hebben.

Zo vertelde Luis, de man des huizes, ons bij een gesprek over kinderen, dat hij blij is dat hij geen meisjes heeft. Nicaragua is namelijk nog altijd héél sterk een machismo cultuur, en hij zou voortdurend schrik hebben dat zijn dochter later door haar man geslagen zou worden. Hij legt het zo fel uit, dat je inderdaad blij bent dat ie uiteindelijk enkel jongens heeft. Het is ook niet de eerste keer dat het woord machismo wordt geuit, en het was mama ook opgevallen dat ze vaak eerst het woord richten tot papa. Daarnaast zie je hier ook geen vrouwen autorijden bijvoorbeeld. 

Ook een pluspunt hier is de centrale ruimte aan het strand met super wifi, hangmatten en gefilterd water.

Als we even de beperktheid van de lokale woning beu zijn, trekken we ons hier even terug. Het uitzicht verveelt nooit!

Zéker niet als de zon ’s avonds zelf gaat slapen.

En wat we dan overdag doen?

Rondrijden met de fiets naar het mooie Punto Jesus Maria bijvoorbeeld.

Of gewoon wat in de hangmat liggen. Het ging hier uiteindelijk om de rust, niet?

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s