Agronomie 101 in Nicaragua: welke typische fruitsoorten hebben ze?

Agronoom Luis van onze “Homestay” familie nam uitgebreid de tijd ons alle planten uit de gigantische plantentuin van Oma Brennar te tonen.

“We hebben misschien niet veel cordoba’s maar we zullen altijd voldoende eten hebben.”

Nicaragua geeft je vaak lessen in eenvoud & dankbaarheid. Vandaag waren wij dankbaar zulke prachtige tuin met ervaren gids te mogen bezoeken.

 

Deze reis heeft ons naast typische Nica-gerechten ook al heel wat geleerd over de lokale fauna en flora. Hierbij een overzichtje van wat we opstaken.

Welk fruit valt op in Nicaragua?

Avocado (aguacate): De alomtegenwoordige avocado. Fruit dat altijd en overal hoog op het boodschappenlijstje van mama en papa staat. Opvallend is dat je uiteenlopende soorten tegenkomt in winkels en op marktjes. Bij onze ‘homestay’ familie in Ometepe hebben ze typisch de lange, donkergroene variant in huis. Vaak hebben ze er een tiental kris-kras in de keuken liggen. Het viel ons op dat ze regelmatig een helftje bij hun dagelijkse portie rijst en bonen eten.

Bij ons bezoek aan de plantentuin had de boom geen avocado’s. De enkelingen die nog op de grond lagen, waren vakkundig door vogels leeggepikt.

Bananen (banano): ook dit fruit vind je hier met hopen. In België behoort de banaan tot het lievelingsfruit van Timo; om een vreemde reden apprecieert hij die hier niet. Omdat ze hier minder “proper” en verzorgd ogen?

Regelmatig kom je fietsers tegen met bananen op hun rug. Op weg naar Finca Magdalena verloor zo’n jonge kerel één banaan. Die wordt dan niet opgeraapt; zovele bananen hebben ze ter beschikking. Ook de grote bladen van de boom gebruiken ze in Nicaragua, voor hun typische gerechten zoals tortillas en vigoron. De kleinere groene banaan noemen ze hier guinea, en koken of frituren ze voor consumptie. Luis wist ons te vertellen dat de guinea die bananensoort is die vooral oude mensen eten. Ze zijn malser. Bananen worden sowieso enorm vaak in de voeding van de Nicaraguaan verwerkt.

Coconoot (coco): het ideale fruit om verfrissing te vinden voor de warmte. We houden van coco! In Ojo de Agua mochten we eerst coco drinken, daarna haalde de vriendelijke kerel de schors eraf zodat we het konden opeten. Heerlijk als tussendoortje!

Koffie (cafe): uiteindelijk is dit ook een fruitsoort, waarvan papa dagelijks met smaak de gemalen versie opdrinkt. De koffieplant is een product van de kolonisaties, en bereikte Nicaragua in de 19de eeuw vanuit Arabië. 5 jaar is min of meer de doorlooptijd voor een koffieplant om tot finaal resultaat te leiden. Zoals in Gran Canaria hebben we ook hier een kleine koffieplantage bezocht. Papa drinkt zovéél koffie dat hij altijd interesse heeft in het lokale product. Als hij een koffie vraagt op restaurant, duurt het bij lokale bars vaak wat langer voor ze het brengen. Nica’s nemen nog hun tijd om verse, lekkere koffie te maken.  Papa vindt de koffie hier in Nicaragua in het algemeen heel lekker! Alleen durven ze in zijn ‘café negro’ soms ook al azúcar te steken. Niet lekker!

Limoen (limón): Limoensap vinden wij wel lekker; met suiker! Vandaag vernamen we van Luis dat je de buitenschil van een bepaald type ‘langere limoenriet’  heel even in water moet koken, er kaneel aan toevoegt, en je hebt een ideaal drankje om je te verzorgen indien je je grieperig voelt. Het zou super heilzaam zijn, en in een wip je ziek-gevoel wegnemen. Moeten we thuis eens uitproberen met gewone limoenen.

Mango (mango): met dit fruit zijn we tot onze scha en schande uitgebreid in aanraking gekomen op Ometepe. Mango’s in Nicaragua kunnen echt heel wat uiteenlopende kleuren hebben. Maar als ze op het dak van je Nicaraguaans huisje vallen (typisch in de maand juli als ze rijpen) dan heb je het geweten. Het oorverdovend knallende geluid maakte ons wel minstens één keer per nacht wakker. Gelukkig kregen we de mangosap met excuses van onze lokale familie achteraf bij de ontbijttafel. Heerlijk! In Nicaragua zijn er zoveel mango’s dat het vaak niet loont om ze in lokale gemeenschappen te verkopen.

Hieronder zie je de zoon des huizes ook een poging ondernemen enkele mango’s alvast een proactief zetje te geven. Ik (Timo) was hem hiervoor zéker dankbaar.

Plantain (plátano): dit fruit lijkt enorm op de banaan, maar is groter en wordt uitsluitend in gekookte versie gegeten. Maar met wat zout erop vinden we het super smakelijk. Als tajadas (chips).

Of bij rijst of vis in tostones-versie; stukjes plátano die twee keer worden gekookt en zo worden opgediend.

Nancite: de bomen van deze fruitsoort zijn een vijftal meter hoog; het fruit zelf is klein en geel. Luis vertelde ons dat je ze zo kan eten; smaken écht heel erg als snoepjes uit de natuur. Ik (Mateo) wilde er snel heel wat meer hebben. Maar je moet ze eerst wel goed wassen!

Appelsien (naranja dulce): zoete appelsien kennen wij natuurlijk ook. In Nicaragua heb je enorm veel citrusvruchten. Appelsienen vind je hier bijna overal, hoewel het nu nog wat te vroeg was om  de rijpe te zien.

Guayaba: je vindt deze vrucht alweer aan enorm hoge bomen; de vrucht ziet eruit als een peer maar heeft een veel dikker schil. Aan de binnenkant proef je lekker vruchtvlees met kleine pitjes. Ik (Mateo) heb ze ter plaatse geproefd en vond het heel lekker; behalve de pitjes. Luis klom in de boom om ons een aantal guayaba’s te geven.

Tiguilote: een kleine witte vrucht die best zoet smaakt. Ook dit fruit hebben we ter plaatse mogen proeven. Best is er wel altijd een voorproever van dienst.

Sapote (zapote): ook dit fruit hebben we in Granada vaak op de markt gezien. Er wordt ook snoep gemaakt of sapjes; smaakt sowieso héél zoet.

Jocote: groene jocote met zout en chili is iets dat de Nica’s tijdens de zomer eten als verfrissing wanneer ze dorstig zijn.

Cashew (marañón): dit fruit ziet er uit als een paprika. In Nicaragua heb je ze in het geel en rood. Ze verwerken het ook vaak in sapjes. Uiteraard.

Tot daar deze leerrijke rondleiding in de prachtige tuin van de oma van Brennar. Zo’n tuin is een goudmijn! We waren enorm dankbaar dat we er anderhalf uur met een ervaren gids doorheen mochten snuisteren. 

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ook ik ben enorm dankbaar voor deze rondleiding in een PARADIJS met voor mij een aantal onbekende vruchten !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s